Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2014 11:51 - Япония ревизира ограниченията да използва армията си
Автор: ishchel Категория: Политика   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чета си кротко новините, с изричното вътрешно убеждение да не се впрягам, ама в никакъв случай да не се впрягам, още по-малко пък да седна да пиша,  ако нещо ме впрегне...до момента в  който попадам на  една прекрасно написана статия на Иван Ангелов от БГ Днес:
Япония ревизира ограниченията да използва армията си от която научавам, че:

Японският министър-председател Шиндзо Абе призова за преразглеждане на законовите ограничения за изпращане на военни и водене на бойни действия в отвъд морските си граници.

Думите му са първият сигнал за потенциална промяна на политиката за сигурност, наложена от САЩ и възприета от Страната на изгряващото Слънце след края на Втората световна война. Въпреки това политикът побърза да обясни, че това ще стане с мирна цел и по никакъв начин няма да бъде търсено въвличане в бойни действия.c

На пресконференция в Токио премиерът призова за „промяна на остарялата с десетилетия интерпретация на конституцията, която забранява правото за колективна самоотбрана и изпращането на военни в помощ на приятелски държави, изправени пред заплаха”.

Шиндзо Абе обяви, че няма да приеме препоръките на частни съветници, които настояват за вдигане на забраната за участие във военни мисии, ръководени от ООН, предназначени да възпират евентуални агресори.

Председателят на Либерал-демократическата партия аргументира предложенията си с нарастващите предизвикателства пред сигурността, посочвайки за примери военния възход на Китай и непредвидимата Северна Корея. След капитулацията на Япония през 1945 г. страната приема условията на САЩ и записва в новата си конституция, че няма право на собствена армия.

През 1954 г. Вашингтон прави отстъпка и се създават Силите за самоотбрана, които обаче могат да бъдат използвани единствено в отговор на външна заплаха. Към днешна дата в нейния състав влизат над 230 хил. души, като близо 90 хил. от тях са зачислени към военновъздушните и военноморските сили.

От началото на втория си мандат 59-годишният политик успя да влоши отношенията с Китай във връзка с териториалния спор за островите Сенкаку, а през януари кабинетът му одобри учебник по география, в който Южнокорейските острови Докдо и Токто, известни още под наименованието Линкур, бяха описани като японска земя. Последното предизвика гнева на властите в Сеул, които обвиниха съседите си, че опитват да възкресят империалистическите си амбиции от близкото минало.

Шиндзо Абе, който на 24 април бе домакин на американския президент Барак Обама, заяви по време на тяхната съвместна пресконференция, че съюзът между САЩ и Япония е по-силен от когато и да било преди.

Въпреки това с изказването си от днес премиерът за пореден път доказва пред света намеренията си да води напълно самостоятелна външна политика, отърсвайки азиатската държава от половинвековната дипломатическа примка на Вашингтон.

http://news.ibox.bg/news/id_404413727

***************************************************************************************************

Хм...харесва ли ви. На мен много. Обхвана ме едно спокойствие, една уравновесена нега, едно чувство на блаженство и покой.И  как не! Държава, която е била лишена от собствена армия, в качеството на победена страна от Втората световна война и в продължения на почти 70 години се е придържала стриктно към това решение, днес на своя глава предприема действия за промяна на ситуацията, при това под формулировката за откъсване от "половинвековната"  /по мои изчисления от 1945 до 2014 година има точно 69 / примка на САЩ. В същото време изтъквайки, че "съюзът между САЩ и Япония е по-силен от когато и да било преди." Обосновавайки се с промяна на световните реалии и остарялата постановка на точка 9 от Конституцията, приета през 1947 година.
Японците са си прави - 100%..
Възниква логичния въпрос - за какво се стяга Япония. Превантивни мерки ли взема? Или очаква нещо по-сериозно? Всеки случай, сигналът не е меко казано от най-оптимистичните!
С ккаво днешния момент е по-различен от времената на Студената война, на Караибската криза, на войната във Виетнам, когато под носа на Япония прелитаха американските самолети,
Сещам се за старата максима - Ако искаш мир, готви се за война...и си отдъхвам окончателно успокоена! Това ще да е било!

***
В следващия момент обаче се сещам за родната ни армия, колко приказки се изприказваха за съкращаването й и за гадното НАТО, което обезкървило Българската армия.Сещам се и за съкратените от нея висши, полувисши и средни кадри, на които трябваше немедлено да им се намерят цивилни работни места, защото видите ли на 45-50 години човек не можело да остане извън обществения живот. И защото Бе-се-пето отвори ейййййййтакава уста да реве и да се тръшка за това, какви безродници трябва да сме, че да оставим родните военни да имат проблеми с безработица и так далеееее.... Оказа се, че пак зависи от човека, защото хиляди други останаха - не че имаха по лошо образование или опит, ама армейците трябваше да ги устроим, че видите ли да не недоволстват, че ако те надигнат глас, току виж ще стане беля... нъл имат оръжие, пък и информацията е у тях....Те това ако не е РЕКЕТ на държавно ниво, здраве му кажи. Разбира се и аз имах познати по онова време, които се тревожеха за бъдещето си...и чисто по човешки им съчувствах, но...да, знам че темата е щекотлива, обаче като говорим за безработца в България не можем да не си дадем сметка за тази част на палчинката, която е точно намазана със сладкото, нали?   Майчицеееееееее..............къде са американските ветерани от Виетнам да видят за какво иде реч...Те в тяхната Натовско-демократична Америка след участието си във войната измираха от глад по улиците, измъчвани от чувството за вина и разяждани от болести...не че не бяха отличени с медали и отличия, но никой, никъде в обществото не изрина цивилните служители, нито ги дискриминира за да назначи на тяхна място бивши военни, та макар и участвали във военни действия за страната си!!! Схващате ли какво искам да кажа? Да не решите сега пък, че оправдавам войната във Виетнам!!!!!!!Че нали знам как дяволът чете евангелието...Та виждате ли, НАТО не може да защитава своите ветерани, напусналите и пенсионирани нямат запазени места на първите редове на цивилния живот, а трябва отначало да почват, с капитала - физически , ако са успяли да се съхранят и финансов, ако са спестили нещо../чувала съм, че добре им плащали.../ При това положение как ще има положителна нагласа за НАТО у нас, след като над 60% от административните на средно и над средно ниво изпълнителски длъжности са заети именно от този контингент!?
Та прав е един добър познат от близкото минало, много способен журналисt, дето случайно срещнах из интернет, казва - " Българите са лесни за управление, затова всички се натискат да стават политици"
Е такиви размисли ми навя трасформацията на японската армия...А иначе - За Япония, като за Япония.
Ама не сме Япония
!




С население над 127 милиона ,Япония заема 10 място в света, а има по данни от 2013 г.-  247 450 армия, която е създадена само за самоотбрана.
247450
от които -
сухопътни   151 350
флот - 45 500
въздушни сили - 247450
От 1992 г Силите за самоотбрана участват в умиротворителни операции, в това число и в Ирак 2004 г.

общата численост на армията вкл. запасняци и паравоенни е 284 350 .
Успокоява ме и фактът ,че на 1000 души население японците имат 2,2 души участници в армията, докато ние българите - цели 51!  0
Белгия, която е член на НАТО има 40 800 души армия, а заедно със запаса 141 300, при население 11 000 000 души.

Само за сравнение България при население 7 365 000 души има армия близо 39 000души,а заедно със запас и паравоенни 371 000!!!!!!!!!!!!!!!!


                         население         редовна армия       общо запас и паравоенни   %на 1000д

Япония          127 000 000              247 450                         284 350                               2,2
България           7 365 000               39 000                          371 000                              51,0
Белгия             11 000 000               40 800                          141 300                               3,94


ам
16.05.2014










Тагове:   Япония,   армия,   НАТО,


Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ishchel
Категория: Поезия
Прочетен: 749075
Постинги: 255
Коментари: 2507
Гласове: 5404
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930