Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2014 17:02 - Обединена Европа може да се освободи от руската енергийна хватка", публикуван във Financial Times
Автор: ishchel Категория: Политика   
Прочетен: 975 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 22.04.2014 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
раhttp://money.bg/news/id_486249252

Докато ние водим нестихващи дискусии що е то руски газ, колко струва и има ли той почва у нас и ако има каква е тя - черноземна - за да прецакаме отглеждането на пшеница  или алувиално-ливадна - за отглеждане на едър рогат добитък, така популярен в селскостопанския ни и политическия живот, хлътнали в Ганкиното каафене и бистрейки международното положение, което този път не ни касае ВСЕ ОЩЕ толкова пряко, както преди 140  години, и правейки нескопосани аналогии със старата ни и по-нова история, - някъде, някои предлагат прагматични мерки, съобразени с днешните реалности. Какво ли би произтекло, ако полският премиер би направил един политически разрез на отношенията Русия - Полша - Западна Европа през последните, да кажем 70 години? Ами столетие? Или повече?!

Та мисълта ми е, че с пуцане на револвери и гърмене на шашки, нежели с проливането на невинна кръв, положението нЕма да се оправи! Що ли? Ми щото и едни Дуругари сЕ викаха -   "ТЕ таа влас с кръв сме я зелЕ и с кръв ше я дадеме!" -   ма тЕ докъде ни докараа... Да мислим и ние за кръв...Ма не, Господа - Другари, не ни бъркайте с еничарите. Няма да ни принудите да тръгнем срещу собствения си народ и интереси. Ако не сте забелязали - живеем в двайсет и първи век, отдавна сме слезли от дърветата, слушаме с еднакво удоволствие Гершуин и Чайковски, и Петко Стайнов, например, така че, не ни пращайте на баба си в дивия, с разни първобитни планове и съждения. В тези години споровете се решават по мирен път и всеки,  дръзнал да го наруши ще "гризне дръвчето", както се казва, каквото и да означава това, поради простата причина, че има достатъчно създадени механизми за тази цел - за корекция, демек. Включително и товариш Путин, при всичките ми НЕсимпатии към него, не мога да не призная политическите му способности    /и съвсем не го виждам в недалновидната роля да предизвика военен конфликт - точно наоборот - мисля си, че за себе си ще избере ролята на миротворец, но ще видим/,   което не го прави по-симпатичен, естествено. В противовес на руския народ, който уважавам, заради силата и високо патриотичното му чувство и руското изкуство и култура, оставили , всички знаем, какво несметно богатство, в съкровищницата на световната култура.
Та всички въжделения, за военни сблъсъци и конфликти, между Русия и Украйна  /респективно - Европа, където и ние сме в кюпа/  ми се струват като бълнуване не недоклатени, без извинение, ретроградни елементи, жадуващи да изразходват произведената част от натрупаните боеприпаси и негативна енергия, за да могат да освободят място за нови производства и нови рОботни места - АДСКИ благороден способ за борба с безработицата, нали? За съжаление, от времето на Малтус, нещата не само не са дръпнали напред, но и са се влошили, що се касае до отношението на определни кръгове към въпросите, свързани с популацията на Земята и нейното регулиране.
Самите тези ретроградни елементи имат имена и адреси, както и семейства, към които са много привързани. За тях жената, детето и кучето са святи, родителите, като поколение, вече непотребно, е оставено на доизживяване, като пред обществото се засвидетелства известно уважение, а в действителност отношението граничи с пълно безразличие - без преувеличение. Ако бяха прочели Ницше, сигурно щяха да се идентифицират с неговия свръхчовек /между другото - много изкушаващо, дори за нормално мислещи хора/ но те не искат и
да знаят за това, което е било преди тях, критериите са надмощие над по-слабите и упражняване на власт чрез подтискане и манипулация. Познато, нали? И макар, че не съм го измислила аз, винаги съм била убедена, че следващият етап, след екстремният комунистически мироглед е  екстремният фашистки такъв - или казано направо - голяма част от децата на комунистите са си откровени фашисти. Със сигурност много ще скочат против, но без да искам да засягам когото и да било - просто цитирам...както и обратната трансформация също е валидна - и съществуването на национлсоциализмът е едно от убедителните доказателства. Всъщност корените и на комунизма и на фашизма са в злото на човешката природа и това прокарва толкова широко използвания паралел между тях, независимо, че са с противоположен знак. Поради простата причина, че насилието ражда само насилие, когато липсва морал за възспирането му! Пък и как да препоръчаш на хората морал, който да прости издевателствата  и насилието, убийствата и мъченията, съзнателният тормоз и униженията над личността. В този аспект, разбирам тези, за които изразът "Смертию смерть поправ" не е лишен от съдържание израз. С ръка на сърцето - и аз съм изпитвала тези чувства - и моят разум и сърце крещят винаги, когато се сблъскат с несправедливостта, лъжата, демагогията, с блюдолизците и търговците в храма. Но не мисля, че е възможно поправянето на злото, с извършваване на друго такова - т.е.
от това, че се появя проевъзхождащо го зло, първоначалното не става по презумпция добро. И без да съм Толстоистка, всъщност това понятие едва ли говори нещо кой знае какво на младото поколение, считам, че нуждата от морал, дори и да звучи клиширано,  днес е по-силна от когато и да било, за да може светът да излезе от омагьосания кръг на противопоставянето.  И понеже навлязох в дебрите на философията, а от там излизането е трудно, да се върнем към днешния ден.

Въпросът е,  до каква степен Европа е готова да реализира подобен проект, който иначе звучи напълно разумно и логично, особено на фона на нестихващите изцепки в регионалните, че и не такива медии на политици и икономисти от различен калибър.


    Едно е ясно - времето на монополизма е към своя край и това касае не само руския такъв. И не само в областта на енергетиката.
Разбира се, би било жалко за Русия да загуби такива партньори, като Европейските държави, където почти 70 % от битовите домакинства и около 40% от промишлените предприятия използват газта, като енергиен източник.

АМ

Ето и самото интервю пред Файнешъл таймс:

Какво има да ни каже полският премиер относно руския газ?

 

Последна редакция: 22.04.2014, 12:18

 

Публикуване: 22.04.2014, 09:20
image

Предоставяме Ви коментара му "Обединена Европа може да се освободи от руската енергийна хватка", публикуван във Financial Times

Независимо как се развие кризата в Украйна, един урок е ясен: прекомерната зависимост от руска енергия прави Европа слаба. И Русия не продава ресурсите си евтино - най-малко не на всеки.

Това, разбира се, е основна икономика. Доминиращ доставчик има властта да увеличава цените и да намалява доставките. Начинът да се поправи тази пазарна деформация е проста. Европа трябва да се противопостави на руската монополна позиция с обединен европейски орган, който да отговаря за закупуването на газ.

Веднъж щом това бъде постигнато, Европа трябва да предприеме задачата да прекрати руския газов монопол и да възстанови свободния конкурентен пазар. Истината е, че за това ще се изисква обединена позиция от европейските правителства. Такива подвизи на координация са постигани и преди.

Европейският съюз създава банков съюз, подкрепящ в цяла Европа финансовите институции. Съюзът съвместно купува уран за ядрените си централи чрез Агенцията за атомна енергия на ЕС (Евроатом). Той трябва да предприеме същия подход с руския газ.
И следователно предложение за енергиен съюз. Той ще върне европейския проект към корените му. Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой сравни днешното енергийно предизвикателство с проблемите преди 60 години - проблемите, които родиха Европейската общност за въглища и стомана.

Дали въглища, стомана, уран, кредит или газ, принципната идея на ЕС винаги е била да обедини Европа, да задълбочи нашата сигурност и установи справедливи правила, където свободният пазар липсва. Енергийният съюз също трябва да се базира на солидарност и общи икономически интереси. Трябва да се основана на шест принципа.

Първият, Европа трябва да създаде механизъм за сключване на общи енергийни договори с Русия. Трябва да се създаде на етапи. Първоначално двустранните споразумения ще бъдат лишени от всякакви тайни и нарушаващи свободния пазар клаузи. След това ще бъде създаден договор, който ще бъде модел за всички нови газови споразумения. И най-накрая Европейската комисия да бъде задължена да вземе роля във всички нови преговори.

Вторият, механизмите за гарантиране на солидарност сред страните членки трябва да бъдат укрепени в случай, че енергийните доставки отново бъдат спрени, както те бяха спрени в студената зима на 2009 година, когато предишен спор между Русия и Украйна спря течащия газ за редица страни от ЕС. Европа трябва да бъде сигурна, че доставките на газ са осигурени, че съоръженията за съхранение са достатъчни и че газовите мрежи са непрекъснати.

Третият, ЕС трябва да подкрепи изграждане на адекватна енергийна инфраструктура. Днес най-малко 10 страни членки на ЕС са зависими от единствения доставчик - „Газпром" - за повече от половината им консумация. Някои са изцяло зависими от руския газов гигант. В страни, където сигурността на доставките е най-слаба, трябва да бъдат изградени с помощта на ЕС складове за съхранение и газови връзки. Такива проекти трябва да се радват на финансиране от най-високо ниво в Брюксел - 75%.

Четвъртият, Европа трябва напълно да използва наличните изкопаеми горива, включително въглища и шистов газ. В източни страни от ЕС, Полша е сред тях, въглищата са синоним на енергийна сигурност. Никой не трябва да бъде принуждаван да копае, но никой също не трябва да бъде възпрепятстван от това, докато това се върши по устойчив начин. Нужно е да се борим за по-чиста планета, но в същото време трябва да обезопасим достъп до енергийни ресурси и работни места.

Петият, трябва да се свържем с нашите партньори извън Европа. Напоследък се създава глобален газов пазар. В годините на Европейската общност за въглища и стомана газът не можеше да се пренася с кораб; днес, благодарение на технологичния процес, имаме инструменти, които са необходими за създаване на единен европейски пазар. Подписването на споразумения с доставчици може да трансформира ситуацията на европейския енергиен пазар. Едната от възможностите е САЩ, където шистовото производство се разшири през последните години. Другата е Австралия - изгряваща звезда на износа на втечнен природен газ.

През 2005 година ЕС, заедно с 8 източни съседи, създаде Енергийна общност, за да разшири европейския газов пазар в източна посока. Това трябва да бъде укрепено. Нужно е да разширим енергийната сигурност не само в ЕС, но и в Европа като цяло.

Полша е авангард на такива решения. Нашата страна беше първата, която покани Европейската комисия да вземе участие в газовите ни преговори с Русия. И през последните седем години Полша инвестира повече от 2 милиарда евро в подобряване складовете за съхранение на газ, изграждане на газови терминали, свързващи връзки с газовата мрежа на Германия и Чехия и инвестира във възобновяеми източници за производство на енергия.

Семената на ЕС бяха засадени в проста визия - общ контрол и общ дял в производството на стомана и добив на въглища. Време е да укрепим общността в областта на енергетиката. Сега новите технологии ни позволяват и старите предизвикателства налагат това, едва ли можем да си позволим да не го направим.

© БГНЕС

Сподели: По имейлВ Ibox.bg

 

Във Facebook


  1. Striker | 22.04.2014 12:08   Много е прав!


Тагове:   политика,   Русия,   газ,   икономика,


Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ishchel
Категория: Поезия
Прочетен: 745781
Постинги: 255
Коментари: 2507
Гласове: 5404
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031