Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2013 20:11 - Янко
Автор: ishchel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1127 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 29.11.2013 18:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Приликите с действитилни лица и събития са случайни и то ако има такива.imageБеше малко момче – на 11-12. Умно и хубаво. Възпитано . В онези стари изконни ценности на здравото и обичащо българско семейство. Бащата беше лекар, майката –  домакиня – с две деца в къщи, с пианото и цветята. В хола . Къщата беше изрядно подредена. Прозорците -покрити с белоснежни  тюлени пердета – от онези, отпреди Девети.  Дървен люлеещ се стол пред камината – малко хора биха могли да си го позволят. Беше съумяла да запази част от онази обстановка, която я връщаше в миналото, в щастливите години на любовта и. После дойдоха комунистите и всичко това изчезна яко дим.  Беше разказвала на сина си какво се е случило – той беше малък, но попиваше всяка нейна дума с обожанието, присъщо на всяко дете към любещата му майка. Разказвала му беше за дните, когато въоръжени мъже нахлуха в тяхната къща и отведоха баща му. Без обяснения. Тя беше на 18 и току що бяха се оженили.   Познаваха се от деца. Родителите им бяха близки – едни от най – добрите семейства в града. Любовта помежду им дойде някак нежно и естествено – като нещо предопределено от съдбата и благословено от нея. Той беше по- голям с около 7-8 години. Когато се ожениха, вече беше завършил и правеше първите си стъпки в лекарската практика в родния си град. Тук хората го познаваха, уважаваха и му имаха доверие. Неговият баща  беше един от богатите хора в града, поклонник от  Божи гроб и говореше четири езика – български, турски, гръцки, сръбски и малко руски – почти пет. Направил беше парите си от търговия с овчи кожи и тютюн.  Беше доразвил започнатото от баща му преди Освобождението на България от Турско присъствие, както го наричаха днешните блюдолизци и политически слагачи. Успя да го направи с честен труд и с почтено отношение към хората. Малкото домашно предприятийце за преработка на тютюн се беше разраснало и имаше около 15 души работници.  Протекционистичната политика на правителството на цар Борис ІІІ през трийсетте години на 20 век в защита на родното производство, даваше своите резултати.  Печалбите бяха повече от добри. Реколтата в последните години също беше отлична. Девети септември завари семейството в завидно благосъстояние.
И до там .  Не ги пипнаха в началото, въпреки голямата завист. Но през 1948 г. национализираха предприятието, което ги издържаше. И останаха на улицата. Трима сина и една дъщеря – как се справяха само те си знаеха. Добре, че поне успяха да довършат образованието си, въпреки, че и с него си имаха неприятности – университетите бяха станали запазена марка за децата на новите другари, които с кръв взеха властта.  И нямаха никакво намерение да се отказват от нея поне в близките хиляда години. А за тази цел всичко, което би могло да им попречи трябваше да бъде унищожено или в най добрия случай – обезвредено и натикано в миша дупка. Такава беше и политиката спрямо интелигенцията на България – една част избита, друга натикана в лагерите – за противонародна дейност, трета  - дискредитирана с фалшиви съдебни процеси, а тези , които ги бяха оставили все пак да работят,  трябваше или да се поклонят на новите господари или животът им се превръщаше в низ от мъчения, невъзможност да си намерят работа, мизерия, дискредитиране и в крайна сметка – агония – духовна и физическа. Баща му преживя точно това – беше му невъзможно да се поклони на новите господари, които виждайки способностите му го бяха оставили на работа.  Животът му протичаше в непрекъснати противоречия между навикът му на свободен човек да назовава нещата със истинските им имена и политиката на новите господари, на които това хич не  оттърваше. Докато се стигна до прибирането му – през пролетта на 1949г. Без обяснения и без предупреждение, без съд и без присъда. Изчезна. Нямаше го. След онази сутрин никой не го видя.
...image

След  две години се върна. Ненадейно, така както изчезна. Един ден почука на вратата и влезе. Жена му щеше да припадне от вълнение. Синът му се беше родил и прохождаше. Прегърна ги и двамата , без нищо да каже. Беше се върнал и сега само това имаше значение.

Животът продължи криво-ляво, но от този ден почти никой не го чуваше да говори. Затвори се в себе си и  трудно можеше някой да го накара да проговори. Не се усмихваше никога. Понякога в очите му се появяваха сълзи, започваше да кашля и излизаше навън да изпуши една цигара. С лекарската практика беше приключено. Не го вземаха на работа, защото над името му тегнеше най-тежкото клеймо – народен враг.  Започна работа като работник в тютюневата фабрика. Познанията, които беше добил като малък, гледайки работата на баща си сега му бяха от полза. С течение на времето, хората го оцениха и стигна до началник на цех.

По нагоре не можа да продължи – пак по политически причини.  Роди се и втория му син. Нещата влизаха в що-годе нормален ритъм. Бяха млади – все някак се оправяха. Жена му изкара курсове за детска учителка. Децата трябваше да ядат.
image
Следва




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karaiany - Захванала си много интересна ис...
12.11.2013 08:35
Захванала си много интересна история, която ще следя с ивнимание.
Позддрави, Ани!
цитирай
2. ishchel - Здравей Адриани,
12.11.2013 16:50
karaiany написа:
Захванала си много интересна история, която ще следя с ивнимание.
Позддрави, Ани!

две грешки в един коментар:) като и моето заглавие Къде се изгуби?Радвам се, че харесваш разказа ми - или само проявяваш интерес...пиши как го намираш - продължението, де...
цитирай
3. ishchel - Грешката в заглавието се отнасяше за предишния пост...
12.11.2013 18:24
ishchel написа:
karaiany написа:
Захванала си много интересна история, която ще следя с ивнимание.
Позддрави, Ани!

две грешки в един коментар:) като и моето заглавие Къде се изгуби?Радвам се, че харесваш разказа ми - или само проявяваш интерес...пиши как го намираш - продължението, де...

...сега видях - смесила съм двата поста при коментара. Въпреки, че може да се приеме и така - пък и на мен ми звучи по добре Ленард:)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Интересно разказваш. Били са тр...
12.11.2013 18:29
Интересно разказваш. Били са трудни времена за интелигентните хора.
цитирай
5. ishchel - Ами
13.11.2013 01:46
kasnaprolet9999 написа:
Интересно разказваш. Били са трудни времена за интелигентните хора.

лесни времена май няма. Много животи са се объркали - чудя си се на акъла от какъв зор съм тръгнала да се занимавам с отдавна минали неща...Ама и в моя си живот има някои камъчета, дето са ме спъвали яко, та сега си правя разни ретроспекции. Че и до роман мже да го докарам, ако е рекъл Господ.:) И ако има кой да ме чете, ъф корс!
Късни поздрави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ishchel
Категория: Поезия
Прочетен: 748127
Постинги: 255
Коментари: 2507
Гласове: 5404
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930